78 000, Banjaluka, Kralja Petra I Karađorđevića 87   +387 (51) 490 306    tobl@teol.net   FAQ

Muzej pozorišnih lutaka

Projekat “SAFIKADA HACKATHON” Banjalučka ljubavna legenda dobila digitalni spomenik

Najpoznatija banjalučka ljubavna legenda dobila je svoj digitalni spomenik. Spomen kutija u čast Safikade, danas je svečano predstavljena javnosti u prostorijama Robokidsa u Banjaluci.

Iz Robokidsa poručuju da ovo projekat ljubavi i pomirenja koji predstavlja poklon gradu Banjaluka i njenoj istoriji.

"Svaki grad ima neku svoju ljubavnu legendu, a to je za Banjaluku - Safikada. S obzirom na to da se malo zna o tome, uglavnom mladi parovi pale svijeću za Dan zaljubljenih, onda smo mi došli na ideju da je nekako oživimo", priča Željka Gajić, portparol “Robokidsa”.

Ljubavnu priču o Safikadi na jedinstveni i savremeni način oživjelo je 40 mladih ljudi iz Banjaluke i Mostara. Svi koji žele da saznaju nešto više o Safikadinoj ljubavi, moći će da posjete sajt, napišu svoju poruku i, jednim klikom, upale digitalnu svijeću. Nakon što se svijeća upali, korisnici dobijaju fotografiju sa svojom porukom koju potom mogu dijeliti na društvenim mrežama.

"Poznato vam je da Banjaluku posjećuje puno turista iz različitih regiona i Banjaluka mora imati nešto po čemu će zapamtiti turisti svoj boravak u njoj a to je recimo ova aplikacija i uopšte sama ideja će biti jako dobra", kaže Irena Radojević, direktor Turističke organizacije Banjaluka.

Priča o ljubavi muslimanske djevojke i austrougarskog vojnika, koja je doživjela svoj tragičan kraj, ostavila je utisak i na Čarlsa Blejka iz Američke ambasade u BiH koja je finansirala projekat.

"Ovu priču sam čuo prvi put prije dvije sedmice. Čitao sam o njoj na Internetu i ovo je jedna izuzetna priča. Posebno mi je draga jer na neki način odražava priču mene i moje supruge", iskren je Čarls Blejk, zamjenik direktora Kancelarije Američke ambasade u Banjaluci.

Osim druženja, najmlađi su ovim putem dobili priliku da se upoznaju sa svijetom tehnologije što će im služiti u daljem napretku. Jedna od njih je i 10-godišnja Lara Mandić iz Mostara.

"Bojili smo i pravili smo pozadinu za ovu kutiju, što smo danas postigli. Svidjeli su mi se i željela bih da se opet s njima družim.", kaže Lara.

Projekat “Safikada Hackathon” trajao je tri mjeseca a realizovan je uz pomoć EXIT centra iz Banjaluke, Centra za tehničku kulturu iz Mostara i Ambasade SAD-a u BiH. Spomen kutija Safikada nalaziće se na tvrđavi “Kastel”, u bašti restorana "Kazamat”. Više na youtube link-u. (Izvor: ATV)


  Vijesti
Septembar 2020
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4