78 000, Banjaluka, Kralja Petra I Karađorđevića 87   +387 (51) 490 306    tobl@teol.net   FAQ

Korisni linkovi

Banjaluka turistički biser za investitore

Konferencija„Za razvoj turizma Banjaluke veoma je bitno izgraditi svoj brend, dakle uraditi strategiju privlačenja turista i strategiju brendiranja. Radi se o dugoročnoj investiciji koja može donijeti promjenu imidža grada ali i druge benefite kroz povećanje priliva stranih i domaćih turista, a samim tim i pozicionirati grad kao značajnu destinacije na turističkoj mapi zapadnog Balkana i šireg prostora istočne Evrope. Banjaluka je grad sa ogromnim turističkim potencijalom i kao takva veoma je interesantna za investirtanje u oblast turizma“, ovo je jedan od osnovnih zaključaka prve dvodnevne „Međunarodne konferencije turizma i investicija Banja Luka 2018.“ koja je okupila  na jednom mjestu više od 150 učesnika i stručnjaka u oblasti turizma. Cilj konferencije i jeste bila edukacija i umrežavanje u industriju turizma što bi, zasigurno, privuklo potencijalne investitore. U okviru događaja razmijenjena su znanja, iskustva i prikazani primjeri dobre prakse. Takođe u okviru panela razvijene su diskusije o novim idejama i trendovima koje bi otvorile put investiranjima u turističku privredu koja je prepoznata kao jedna od profitabilnih grana privrede u Republici Srpskoj i BiH. Jedan od najprestižnijih učesnika konferencije bili su predstvnici svjetski poznate agencije među tor-operatorima „TOMAS KUK“  koji su Banjaluku vidjeli kao biser turizma u koji vrijedi ulagati. Naime, ovaj tur-operator broji 19 miliona klijenata i prisutan je na svim trističkim tačkama u svijetu.
Kao primjer dobre prakse u Banjaluci  istaknuto je izlaganje predstavnika Rafting centra „Kanjon“ koji je prije gotovo deceniju bio domaćin Svjetskog rafting prvenstva na brzim vodama po čemu je grad na Vrbasu postao prepoznatljiv na turističkoj mapi avanturističkog turizma i adrenalinskog sporta. Realizacijom projekta „Vrbas advenčer risort“ Banjaluka je dobila i svoj prvi turistički brend, a to je avanturistički turizam. Da je to bio izvanredan potez u prilog tome govore i statistike koje pokazuju kontinuirano povećanje  broja turista iz regiona, našeg i drugih kontinenata koji su se slivali u Banjaluku. Panelisti su zaključili da se radi o kvalitetanom turističkom proizvodu međutim on zadovoljava turiste koji su opredijeljeni adrenalinskom i avanturističkom turizmu, a grad na Vrbasu nudi puno više i ovom prilikom fokus je stavljen na urbani turizam, manifestacioni turizam, istorijske i kulturne znamenitosti te različite stilove i tradiciju koje su bogatstvo Banjaluke. Jedna od prednosti našeg grada naznačen je geografski položaj grada nazvan kapijom istoka zapada sjevera i juga kao i dvije komparativne prednosti gastronomska ponuda i cijene koje su privlačne ino-turistima.
Jedna od značajnih manjkavosti Banjaluke jesu smještajni kapaciteti kojih zaista nema puno. Okvirno naš grad ima između dvije i po i tri hiljade kreveta što se pokazalo premalo za udovoljavanje potreba za noćenjem. No, svakako se ubrzo očekuje izgradnja hotelskog kapaciteta koji će u značajnoj mjeri povećati smještajne kapacitet. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić u svom izlaganju rekao je da očekuje usvajanje regulacionog plana po kojem je predviđena gradnja nove kongresne multifunkcionalne dvorane, te stavio akcenat na zdravstveni i banjski turizam i u tom kontekstu rekao da su na dobrom putu da se uredi status „Banje u Šeheru“ prvom urbanom jezgru grada i tako ponovo dođe do razvijanja banjskog turizma.  
Organizatori Konferencije Grad Banja Luka i Turistička organizacija Banja Luke poručuju da je ovo prva u nizu strateški važnih događaja i u narednom periodu se očekuje ne samo prezentacija dobrih primjera već i realizacija novih turističkih proizvoda  i podizanje kvaliteta turističkih usluga.


  Vijesti
Februar 2020
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1