78 000, Banjaluka, Vojvode Momčila16   +387 (51) 490 300    tobl@teol.net   FAQ

Banjaluka grad sporta

Istorija sporta u Banjoj Luci je doživjela pravu ekspanziju  poslije Drugog  svjetskog rata, kada se osnivaju brojni sportski  klubovi i  udruženja.  Iz njih će se kasnije izroditi svjetski  asovi koji  će širom svijeta pronijeti  slavu našeg grada. Zbog toga, sport u Banjoj Luci je imao, ima i imaće posebno mjesto, kao važan segment u razvoju i napretku grada na Vrbasu.

Pripadanje sportu bilo je, u neku ruku, tradicija ljudi ovog kraja, nasljedno opredjeljenje koje se vijekovima i decenijama protezalo sve do naših dana. Jednu vrstu kamena temeljca organizovanog sporta na ovim prostorima, označava 1903. godina, kada dolazi do osnivanja sokolskih društava. Do Prvog svjetskog rata, u Banjaluci se pojavljuju fudbal i tenis, a veći zamah razvoja sporta uslijedio je poslije 1918. godine. Već 1919. godine dolazi do osnivanja Građanskog sportskog kluba Krajišnik, potom Fudbalskog kluba Makabi, te Borca, BSK-a i drugih. Između dva svjetska rata u Banjaluci djeluje desetak fudbalskih klubova, zatim Sokol, teniski, šahovski, biciklistički, smučarski i dr. klubovi, te aero klub. Prvi veliki uspjeh, na jugoslovenskom nivou, banjalučki sport je ostvario 1931. godine. Tada je šahovska selekcija grada, koju su sačinjavala četiri igrača, postala ekipni šampion Jugoslavije. Poslije završetka Drugog svjetskog rata, sport je u Banjaluci doživio istinsku erupciju. Vrlo brzo nizaju se uspjesi fudbalera, rukometaša, šahista, košarkašica, boksera, kajakaša, košarkaša, odbojkaša i gimnastičara. Banjaluka je posebno poznata po rukometu jer su rukometaši Borca sedam puta bili prvaci Jugoslavije, a deset puta pobjednici Kupa. Šampioni Evrope rukometaši postaju 1976. godine, a 1991, osvajači Kupa IHF-a. Fudbaleri Borca su 1988. godine, kao članovi Druge lige, osvojili Kup Jugoslavije, što ni jednom jugoslovenskom drugoligašu nikada nije uspjelo, da bi u maju 1992. godine osvojili mitropa kup (Srednjoevropski kup), najstarije klupsko takmičenje u Evropi. Bokseri Slavije su 1974. godine postali prvaci države. Na tim i takvim temeljima, u tom okruženju stvarani su istinski sportski asovi, koji su u drugoj polovini dvadesetog vijeka širom Evrope i svijeta pronosili slavu banjalučkog sporta. Kao malo koji grad te veličine, Banjaluka je imala tu čast i privilegiju da iznjedri osmoricu osvajača zlatnih olimpijskih medalja. Njima u čast, a u slavu banjalučkog sporta, u Sportskoj dvorani «Borik» podignut je slavoluk kao trajna uspomena na te podvige, te kao stalni podstrek mladim sportistima da nastave tamo gdje su stali olimpijski pojedinci iz «grada sporta». Grad Banja Luka oduvijek je bio prepoznatljiv kao grad sporta i mladih koji ima dugu sportsku tradiciju. Zavidne uspjehe na sportskim takmičenjima postizali su i banjalučki sportisti koji su svom gradu podarili 13 medalja sa Olimpijskih igara (8 zlatnih, 1 srebrna i 4 bronzane medalje) i 15 medalja sa Svjetskih prvenstava, i niz medalja na brojnim međunarodnim takmičenjima, evropskim i balkanskim šampionatima, te na univerzijadama i mediteranskim igrama.

BILANS osvojenih medalja
Takmičenja Medalje Zlato Srebro Bronza
Olimpijske igre 13 8 1 4
Svjetska prvenstva 15 2 6 7
Evropska prvenstva 6 1 3 2
Univerzijade 4 3 0 1
Mediteranske igre 11 10 1 0
Balkanska prvenstva 39 19 13 7
Ukupno 88 43 24 20

Grad Banja Luka se svojim olimpijskim pobjednicima odužio - jedna od najljepših ulica u gradu nazvana je ulicom Olimpijskih pobjednika, a u SD „Borik“ podignut je olimpijski slavoluk.

Banja Luka je 1979. godine svjedočila osvajanju titule evropskog prvaka u boksu Marijana Beneša, koji je u prepunom „Boriku“, savladao Žilbera Koena iz Francuske.  Pored navedenih rezulatata, važno je istaći i osvajanje Kupa evropskih šampiona koji je Rukometni klub „Borac“ osvojio u sezoni 1975/1976. godine, kao i osvajanje Kupa EHF 1991. godine, dok je Fudbalski klub „Borac“ 1992. godine osvojio međunarodni Mitropa kup. U novije vrijeme u borilačkim sportovima Draženko Ninić postao je ameterski svjetski prvak u kik boksu.

Danas u Banjoj Luci aktivno rade 252 sportske organizacije, u 40 grana sporta, od čega je 13 sportskih organizacija invalidnih lica. Sportski klubovi organizovani su u 25 gradskih granskih saveza. Najmasovnija grana sporta je fudbal koji ima 30 sportskih organizacija, zatim košarka 16, karate 13, rukomet 12, šah 11, itd. Više o sportskim klubovima na području grada, možete pogledati ovdje.

Vodeći računa o interesu Grada u oblasti sporta, Banja Luka je u proteklom periodu bila domaćin značajnih međunarodnih sportskih manifestacija i takmičenja, čijom se organizacijom doprinijelo ukupnom razvoju i popularizaciji sporta, te međunarodnoj afirmaciji grada, kao privrednog, kulturnog i sportskog centra Republike Srpske i šireg regiona.

Godišnji kalendar sportskih manifestacija
Imajući u vidu tradiciju sporta i sportskih manifestacija u Banjoj Luci, međunarodni značaj i afirmaciju sporta grada, kao i finansijske mogućnosti gradskog budžeta, na osnovu prijedloga gradskih granskih sportskih saveza i sportskih organizacija, koje svoje programske aktivnosti realizuju na području Banje Luke, svake godine vrši se izrada godišnjeg kalendara sportskih manifestacija, tako da je i u 2016. godini zastupljeno sedamnest sportskih manifestacija. U kalendaru sportskih manifestacija Grada Banja Luka, zastupljene su jedna do dvije manifestacije u jednoj grani sporta.

Gradska uprava Grada Banja Luka prateći trend, po ugledu na evropske gradove, pristupila je izgradnji tzv. teretana u prirodi, čime je omogućeno svim građanima, bez obzira na pol i uzrast, da zadovolje svoje potrebe za fizičkim vježbanjem na otvorenom. Prednost izgradnje teretana u prirodi, ogleda se u činjenici da su one dostupne građanima bez obzira na vremenske prilike i lako se koriste zbog svoje jednostavnosti. U proteklom periodu, na četiri lokaliteta  u Gradu koja su prepoznata kao mjesta velike frekvencije građana radi bavljenja rekreativnim aktivnostima, postavljene su sprave za vježbanje na otvorenom.
Takođe, na području grada, postavljene su šahovske garniture za šah na otvorenom  na području sedam mjesnih zajednica, te betonski stolovi za stoni tenis u parku „Mladena Stojanović“, naselju Sime Matavulja i naselju Đuro Đaković.
Sportski objekti  na području Grada
Na području Banje Luke postoji znatan broj zatvorenih i otvorenih sportskih objekata. Od zatvorenih sportskih objekta, svakako najznačajnije mjesto zauzimaju sportske dvorane „Borik“ i „Obilićevo“, zatim Gradski olimpijski bazen, dok od otvorenih sportskih objekata značajno mjesto zauzima Gradski stadion, zatim kompleks teniskih terena u parku „Mladen Stojanović“ i teniski tereni „Borik“, kajak-kanu i rafting staza na rijeci Vrbas u kanjonu Tijesno, i sportski poligon Zalužani.
Kada su u pitanju zatvoreni sportski objekti, najveći broj se odnosi na fiskulturne sale osnovnih i srednjih škola. Na području grada Banjaluke nalazi se 28 fiskulturnih sala osnovnih škola i 11 fiskulturnih sala srednjih škola. Fiskulturne sale se koriste za realizaciju nastvanog plana i programa, dok se u vannnastavnim aktivnostima fiskulturne sale koriste sportske organizacije, i to za realizaciju trenažnih aktivnosti sa mlađim uzrasnim kategorijama.   

Od otvorenih sportskih objekata najveći broj čine teniski i fudbalski tereni. U gradu Banjaluci postoji 31 teniski teren od kojih je većina sa podlogom od crvene šljake. Fudbalski klubovi svoje aktivnosti koje se odnose na realizaciju trenažnog i takmičarskog procesa sprovode na 18 fudbalskih terena.
Više o sportskim objektima na području grada, možete pogledati ovdje.

 


Jun 2023
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2