78 000, Banjaluka, Kralja Petra I Karađorđevića 87   +387 (51) 490 306    tobl@teol.net   FAQ

Tržni centri

Sjajno veče uz "Kozara Ethno Fusion" modnu reviju

Sinoć, u očekivano punoj sali Banskog dvora premijerno je predstavljena modna revija “Kozara Ethno Fusion”, koja kroz viziju modnog dizajnera Marka Fehera Potkozarca promoviše spoj tradicionalne nošnje sa kozarskog područja i savremenih elemenata. Projekat je realizovan u saradnji poznatog dizajnera Marka Fehera, Turističke organizacije grada Banja Luka i KUD-a Piskavica, a sve je podržao i Grada Banja Luka. Projekat je proveden pod mentorstvom profesorice etnologije Irena Medar-Tanjga.

Projekat je nastavak već započetih aktivnosti na zaštiti i promociji kulturnog identiteta Kozare od 2005. godine kroz projekat Kozara Etno. Cilj je povećanje konkurentnosti domaćeg kulturnog stvaralaštva kroz očuvanje kulturnog identiteta Kozare i njegovo prilagođavanje i primjenu u savremenom dobu. Projekat je i prilika da se lokalna kultura i tradicija predstavi široj domaćoj i međunarodnoj javnosti, a posebvno urbanoj publici.  “Kozara Ethno Fusion” održava se inače u okviru međunarodnog festivala tradicije “Kozarski etno” koji prikazuje kako se nekada živjelo na Kozari i Potkozarju kroz prezentaciju tradicionalnih običaja, kulture i domaće kuhinje.

Sekretar Kulturno-umjetničkog društva “Piskavica” Mirko Arambašić izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju je ovo društvo imalo sa Feherom, te istakao da je glavna poruka ove modne revije da se suprotnosti privlače.

“Cilj ove modne revije je da tradiciju i kulturu približi mlađim generacijama, te da pokaže da ono što je bilo nekada ne treba zaboraviti i da se može primjeniti u sadašnjosti i budućnosti”, rekao je Arambašić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je riječ o modelima koji nose zanimljivu kombinaciju tradicionalnog i savremenog.

“Modna revija prikazuje nešto novo i nešto staro. S jedne strane, njegovanje tradicije, a, s druge strane, nešto što se može aplicirati u svakodnevnom korištenju, pa i kao vrijedan poklon u ime grada”, rekao je Radojičić.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević rekla je da se lokalni kulturni proizvod mnogo bolje plasira na međunarodnom turističkom tržištu, ukoliko se bazira na originalnosti i identitetu.

U nastavku fotogalerija.

 

 


  Vijesti
Jul 2020
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2